IR / PCOS ÉS TÁRSAIK

Figyelem!: kezdő csomag árajánlat az Árak oldalon található

A Prevenciós Coaching azt a bizonyos 4. pillért képviseli, ami az életmód váltáshoz szükséges alapok egyikét jelenti. Ebben az értelemben a lelki és pszichés pillérről beszélünk.

Az Inzulinrezisztenciával (Ir) és Pcos-el, pajzsmirigy problémával küzdőknek szükségük van:

  1. pillér – orvos: az orvosi kezelésre, ha kell a gyógyszeres beállításra, labor vizsgálatokra
  2. pillér – étrend: a kiegyensúlyozott, napi 5-6x, megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidráttartalmú étrendre
  3. pillér – sport: a bevitt energia felhasználásra
  4. pillér – lélek+psziché: stresszoldás, önismeret, életmódváltás tervezés és kivitelezésre.

A 4 pillér együtt működtetve áttörést hozhat az egészségügyi állapotban, általában sokkal gyorsabban, mint csak egy-egy részével lenne foglalkozva.

A pszcihés, lelki-pillért 4. pillérnek nevezzük, de nem utolsónak a sorban! Erre alapul az összes sikere.

Hogy miért is mondom ezt? Megtapasztaltuk. 2012-ben a Mens Mentis Egészség Centrum indított egy 5 hónapos életmódváltó versenyt – ahol a hölgyeknek az első három pillért kötelező volt művelni, a 4.-et pedig csak szorgalmi feladatnak kapták. Mégis azok végeztek az első helyeken, akik „beleálltak” a lelki-pillérbe is. Itt bizonyosodott be, hogy értelem és érzelem nélkül, vagy annak ellenében nem tud semmi sem működni.

Érteni kell, hogy belássuk mit miért kell tenni > psziché

Érezni kell, hogy vágyjunk a változásra > lélek

De azért ez még sokkal bonyolultabb dolog. Az érzelmek nem csak vágyat jelentenek, hanem ellenállást, rengeteg lerakódott negatív érzést, stresszt, ami szinte megalapozza a jövő feszültségteliségét. A stresszhormonok pedig nagyon nem tesznek jót az egészségnek.

Vagyis szükség van stresszoldó módszerek megtanulására, ami a beszélgetéseket, a meditációt, relaxációt, stb. jelenti. Az élet mindig fog hozni nehéz helyzetet, nekünk kell megtanulni hozzá alkalmazkodni. Annak megélése, a hozzá való viszonyunk az, amiben hatalmunk van.

A stressz két oldalról közelítendő meg: az egyik, hogy már most tele van a testünk lerakódott stresszhormonnal, negatív érzéseknek megfelelő biokémiai vegyületekkel. Ezek a múltban keletkeztek és sejt szinten eltárolódtak.

A keletkezésük történhetett korábbi generációkban, de történhetett saját életben is. Foglalkozni kell vele.

A másik oldal pedig az, hogy mennyire vagyunk felvérteződve megoldási stratégiákkal (a nehéz, váratlan helyzetekre), mennyire ismerjük az élet működését, mennyire érezzük biztonságban magunkat a tudásunkkal, vagy épp a nem tudásunkkal.