Hogyan lehet megelőzni a karácsonyi terülj-terülj asztalkámos túlevést? Nagyjából sehogy, hiszen az látvány, az illatok mind hipnotizálnak és szinte automatikus üzemmódba kerülsz a szedésnél. És persze jön ehhez még a kínálgatás is: ebből is vegyél, ezt is kostóld meg, direkt neked sütöttem…
No és persze nehogy megsértsd már a nagyit, az anyóst, netán a fatert…
Szóval vagy nem mész el vendégségbe – de az újabb sértődési alap, és ráadásul szívesen mennél, hiszen szereted a családod – vagy felszerelkezel egy-két apró taktikával.
Mik lehetnek ezek?
1, Állíts fel sorrendet és legyél válogatós (de ne kényeskedve), arra koncentrálva, hogy minek van a legjobb illata, mi néz ki a legjobban, melyik legyen az első, amiből szedsz.
Ez persze a svéd asztalos terítésnél működik, de sokszor megoldható akkor is, ha azt mondod a kínáláskor, hogy „inkább abból kérek, annyira megkívántam”.
Ha jön a „de ebből is vegyél”, akkor lehet azt mondani, hogy „később azt is megkóstolom, de ezt most nagyon megkívántam”.
Ezzel igent mondtál, de nem most – vagyis nem nagyon lesz sértődés érte.
2, Egyél lassan, ízlelgetve. Na jó, az első pár falat mehet kicsit gyorsabban, de aztán lassulj le és koncentrálj az ízekre. Próbáld kitalálni, hogy milyen fűszerek harmóniája tette ilyen finommá. lényeg, hogy az automatikus belapátolás helyett élvezd a finom falatokat. Így a telítettség jelzése is hamarabb elérkezik az agyadba, aminek hasznát veszed még.
3, Tartsd észben, hogy később is ehetsz még, nem kell most befalni mindent. Akár kérheted, hogy csomagoljanak neked (a nagyik úgyis így szoktak készülni). Esetleg eleve vigyél magaddal edényhordót.
Miért is jó ez? Például azért, mert így nyugodtan hivatkozhatsz arra, hogy tele vagy, de később azt is megkóstolod, amit épp kínálnak. Ezt nem lehet visszautasításnak megélni, de ha mégis, akkor ezt már „túl lehet élni”, hiszen mondhatod, hogy annyira finomakat ettél már és ezt is szívesen megeszed – kicsit később, vagy majd otthon.
Hidd el, hogy ez hatni szokott.
3, A sütemények evésénél figyelj arra, hogy kettőt válassz ki a sok közül, ennyit tegyél a tányérodra. Itt máris érvénybe lép, hogy válogass, melyik legyen az a két nyertes.
Aztán lassan, ízlelgetve edd.
És persze ha egész nap ott vagytok, akkor később válassz másik kettőt. Ha nem, akkor jön a csomagolás.
És itt is érdemes észben tartani (sőt akár ki is mondani az agyadnak), hogy nem megtiltod magadnak az evést, csak válogatsz, hogy mivel kezdj és majd később jönnek a többiek. Ha még vágynál rá.
A tiltás soha nem jó ötlet, attól csak belső ellenállásként egyre nagyobb vágy jön létre. Ha van engedély, akkor erre kisebb az esély.
4, Ha az egészséges étrend fontos számodra, akkor megteheted azt is, hogy te magad is készülsz és viszel a vendégségbe olyat, ami beleillik az étrendbe és másokat is szívesen megkínálnál.
Köretek és sütemények szoktak ilyenkor szóba jönni.
Arra figyelj, hogy általában az édesítés más szokott lenni (a mennyiségére gondolok, hiszen a cukor másra cserélése evidens ilyenkor), ami nem teszi finommá azoknak, akik a régi, megszokott módon esznek. Olyan receptet válassz, aminél ez jól kezelhető.
Egy tálca süteménnyel beállítani nem ciki és magyarázkodni sem kell.
A köretet pedig ha nem lehet vinni és nem akarod elmondani, hogy mást szeretnél, akkor variáld úgy meg, hogy inkább több zöldséget, savanyúságot, salátát tegyél egy kevés hagyományosan elkészített köret mellé.
5, Az alkohol és az üdítő fogyasztás sem mellékes, hiszen tele vannak cukorral. Ami sokat segíthet ilyenkor, ha minden második pohár tiszta víz lesz, akár alkoholt, akár üdítőt iszol.
6, Végül a legfontosabb, hogy az emberi kapcsolatokkal foglalkozz inkább, beszélgess, kérdezgess, mesélj sokat, és meglátod elfeledkeznek arról, hogy mennyit is ettél meg. No és beszéd közben te sem tudsz annyit enni.
Remélem lesz pár dolog amit be tudsz tartani és megtapasztalod, hogy az ünnepi evés nem feltétlenül jelent kihívást és így igazán arra tudsz koncentrálni, ami a lényeg: a családra, a szeretetre.
Annál nagyobb tápláló erő nincs is…
Ha pedig mégis sikerült túlenned magad, akkor tudd, hogy lesz még „holnap” is, amikor visszatérsz a régi kerékvágásba és ha nem is azonnal, de pár nap alatt a tested is túl lesz a megterhelő  feldolgozáson.
És ha ez is kevés, akkor szeretettel várlak a „Test-tudat tréning az optimális testsúlyért” tréningeken, az egyéni gasztro coaching üléseken, ahol nem csak a fizikai, hanem az érzelmi és a szellemi hátterét is feldolgozzuk a kialakult túlsúlyodnak.
Bejelentkezés: Bodó Andi tudat-tréner, coach, gasztro coachnál
                           www.mandulavirag.com
                           30/9426851