Az Inzulinrezisztenciára ajánlott életmód olyan pillérekre épül, amit elsőre nagy odafigyelést igényel. Megérteni és megvalósítani nem feltétlenül ugyanaz. Sőt! Elég ha arra gondolunk, hogy az iskolában az, hogy odafigyeltél az órán, még nem jelentette azt, hogy sikerült is jól felelned belőle. Ahhoz még kellett egy kis erőfeszítés. Valamiért az olvasás és az elmondás között még van valami. Méghozzá a MEGÉRTÉS-nek a folyamata.

Hiába hallok, látok, tapasztalok valamit, ha nem értem meg, akkor csak összefüggéstelen mondatokként fog keringeni a fejemben és nem kapcsolódik sehova, vagy ha igen, akkor nagy valószínűséggel nem összetartozó minőségeket kapcsol majd egymáshoz. Ebből lesz a félreértés. Aztán hiába követem azt a legjobb tudásom szerint, nem fog sikerülni semmi.

A megértés folyamata azt jelenti, hogy az információkat rendszerbe építem, vagyis kapcsolatokat építek ki közöttük. Tudatosan.

Ha nem tudatosan teszem, akkor a véletlenszerű kapcsolódás fenti esete fog létrejönni.

Az Ir-esek életmódváltásánál ez a rendszer úgy épül fel, hogy elsőre megpróbálom megérteni, hogy mit is jelölnek a pillérek:

1. orvosi pillér > diagnosztika, kezelési mód, kontroll

2. étrend pillér > a szervezet működéséhez (inzulintermelődéséhez) igazított szénhidrát bevitel, időpontokra, minőségekre és mennyiségekre osztással.

3. mozgás pillér > testalkatnak – testzsír százalék, izomtömeg, pulzus kontroll meghatározása utáni megfelelő mozgásforma bevezetése az életmódba

4. pszichés pillér > a megfelelő motiváció és életszemlélet kialakítása, a lelki ellenállás feloldása, hatékony időgazdálkodás, életmód tervezés, szervezés, környezet bevonása, önismeret, önfelvállalás, stb. Bizony ez mind idetartozik. Sőt még több is szóba jöhet: például, hogy mi vezetett ennek az állapotnak a kialakulásához – kibogozása és feldolgozása.

Elsőre ezeket a pilléreket kell a fejedben rendbe tenni és utána jöhet a következő lépés. Őszintének lenni önmagadhoz, hogy melyikkel hogyan is állsz. Mennyit tudsz (és azt jól tudod e, vagy csak improvizálsz), meg van e minden lehetőséged hozzá, mennyire vagy motivált.

Ha ezeket megválaszoltad, akkor máris tudod, hogy melyik területen van szükséged javításra, információk beszerzésére, lehetőségek felkutatására, belső motiváció keresésére.

És nem, még nem indulsz neki, még nincs minden kész!

Tájékozódnod kell, hogy biztosra mehess! Ha nem jók az információid, ha annak hiszel, ami épp divatban van, ha nem figyelsz arra, hogy ami most hatékonynak látszik, de nincs még kifutási ideje (nem látni, hogy van e mellékhatása, vagy mint a legtöbb fogyokúrának – ha abba hagyták visszajönnek e a kilók), ha nem figyelsz arra, hogy mire vagy érzékeny (pl. allergiás), akkor találhatsz valami olyat, amit nem fogsz szeretni.

Az életmódváltást pedig személyre kell szabni! Az ételek azok legyenek amiket szeretsz, persze azon belül, ami számodra egészséges. A mozgásformát is így kell megválasztani: mit csinálsz szívesen és mire van szüksége a testednek? Nem, nem azonos mindig a kettő. Van, hogy valaki akkor is fogyni akar, amikor a teste már egy csepp zsírral sem rendelkezik, aztán csodálkozik, hogy elmarad a női ciklusa és nem fogan meg a babája. Mert ahhoz bizony kb 20-22% testzsírra szükség van!

Meg kell találni azt az orvost is, aki képben van az Inzulinrezisztencia és társai területén. Olyat, aki valóban vette a fáradtságot és tanult hozzá, nem csak felír egy gyógyszert és azt mondja fogyjál le.

No és a pszichés pillér is megkívánja, hogy tájékozódj. Sok mindent tudsz már és sok minden múlik rajtad, de van, hogy egy szakember segítségével sokkal gyorsabbá és kellemesebbé válik az egész. Általában a pszichés pillér szakemberei azok, akikkel a folyamatot fel lehet építeni, hiszen a tervezés, szervezés idetartozik. A legjobb, ha ezek a szakemberek tudnak egymásról, ismerik egymást és hasonló irányvonalat követnek. Így nem zavarodik benned össze a rendszer.

Nos, ha meg van az elméleti tudásod, leültél és őszintén feltérképezted magadban, hogy mid van meg hozzá, mid nincs, mire van szükséged, mit tudsz egyedül is és mihez kell segítség, azt honnan, kivel és persze mivel (értem ez alatt az anyagit, az időt, az energiát) old meg, akkor tudsz úgy elindulni a folyamatban, hogy az agyad támogatni fog benne.

Mert az agyad fogja irányítani az egész folyamatot, de csak akkor, ha megvannak a kapcsolatok, vagyis meg van a rendszer hozzá. Ha ez nincs meg, akkor is irányítani akar, de a régi, biztonságosan működtethető módon, vagyis állandóan vissza fog húzni a múlt sémaiba és vágyakat fog gerjeszteni benned azokhoz az ételekhez, amiket épp ki akarsz iktatni az életedből, le fog lassítani, hogy ne legyen kedved sportolni, rosszul létet fog gerjeszteni a felírt gyógyszertől, kétségeket fog gyártani, hogy ne legyél motivált. Mert ezekkel az eszközökkel tud irányítani a régi programok szerinti működéshez. Ő azt ismeri, arról tudja, hogy pillanatnyilag jó a túléléshez (ez a legfontosabb irányelve) és az új, az ismeretlen, a nem rendszerbe állított mindezt veszélyezteti.

Ám, ha elég infót kap, amitől a biztonságosság érzése felkeltetődik, akkor bizony szárnyakat kap és vígan segíti a folyamatodat.

Nos ez az életmódváltás első lépcsőfoka, ami éppen az összetettségénél fogva a legnehezebb. Ha felléptél rá, akkor már mint egy mozgólépcső visz az úton tovább és sokkal kisebb problémákkal és nehézségekkel fogsz szembesülni, mint itt az elején.

Nos látható, hogy ez a folyamat nélküled nem tud működni, hiszen az egész rólad, a te működésedről szól, így a felelősség is és a siker is a tied.

Ám, ha egyedül nehéz felépítened, akkor fordulj szakemberhez, hogy a felesleges mellékvágányokat el tudd kerülni. A honlapon találsz ilyen elérhetőségeket és én is szeretettel várlak!

Bodó Andi

tudat-tréner, coach > 30/9426851

www. mandulavirag.com