Egy alkotást, építményt meghatározza, hogy milyen építőelemből jön létre. A működését és a lehetőségeit is. Például egy jégből készült palota el fog olvadni a napsütésben, egy kártyákból épített vár össze fog omlani az asztal rázkódásától.
Az élet is építőelemekből áll, bár jóval nehezebben megfogalmazhatókból. Könnyebb, ha életterületeket nézel meg, milyen összetevők kellenek annak működéséhez. Majd számba veheted, hogy nálad melyik van van meg, melyik hiányzik, honnan lehet azt beszerezni, (megéri e az árát:) ), stb.

A legfőbb kérdés persze az, hogy mi múlik rajtad és abban te hogy is vagy benne? Ha őszintén válaszolsz magadnak, akkor valószínűleg van még mit tenned (mindig van ilyen). Vagyis mindig lehet javítani a minőségen.

Ez a kettő: az építő elemek beszerzése és azok minőségének javítása bőven ad munkát. A beszerzés azt jelenti, hogy fejleszted a hiányzó képességeidet. Coachingban úgy tekintünk az emberre, hogy minden potenciál, minden képesség ott van benne, csak nem mindegyik van kifejlesztve, kigyakorolva. A buddhizmus ezt úgy mondja, hogy „minden érző lényben ott van a buddha-tudat” 🙂

Nos ha a képességek már meg is vannak, ahhoz is kell tudás, hogy hogyan kell építkezni belőle. Tervezni kell: mit is szeretnék – miből szeretném – milyen lépéseket kell hozzá tenni – kiket kell belevonni – miből egyenlítem ki a számlát – stb.

Minél jobban tervezel és minél jobban beleteszed magad a folyamatba, annál minőségibb lesz a műved. Legyen szó akár gyereknevelésről, akár munka-projektről, akár egészségről.

De ha csak úgy létezel, nem figyelsz semmire, nem tervezel semmit, akkor csak szerencse kérdése, hogy épül e egyáltalán valami, és az a valami milyen állagú és mire szolgáló lesz. Képileg megfogalmazva: akkor max a szél és a víz hordja össze majd a várad, ami így hordalékból készült lesz. Akarod?

Ne tévesszen meg a zen-tudatos hozzáállás – „hagyni mindent a maga útján folyni”, mert a zen a tiszta tudatra törekszik és annak magas szintje engedi meg, hogy bármi jó legyen. Ha nincs magas szinten a tudatod (és kinek van?), akkor ez a hozzáállás csak a „sült galambra várás” lesz, semmi más.

Vagyis vagy törekedj arra, hogy a lényed, a tudatos, az érzelmi állapotod, stb legyen igen tiszta és magas rezgésszámú, vagy tervezz, cselekedj és tedd bele magad.

Így lesz lehetőséged arra, hogy jégpalotát építs az Északi-sarkon, hogy a kártyavárat csak játék közben és annak részeként építsd és hogy az életedben te is ott legyél, ne csak úgy történjen veled.

ice-645768_640