Tapasztaltad már meg azt az érzést, hogy „ez már megtörtént velem”? De most nem a dejavu érzésre gondolok, hanem arra, amikor ténylegesen tudod is, hogy mikor-kivel-mi történt.
Az életünkben számtalan esetben történik meg az, hogy valami újraismétlődik. Másokkal, máshol, de ugyan úgy, ugyanaz.
Vajon mi értelme van ennek? Mert van.
Például az, hogy az a történés olyan mélyen beléd ivódott, hogy a sejtjeid memóriájába is bekerült, az időkódjával együtt.
Aztán az idő lejártával – mintha egy kört megtettél volna és ugyan oda érkezvén, a megoldatlan feladat vár rád. Újra lehet próbálkozni.
Mondhatnád, hogy megoldottad már (valahogy), de nem is a feladat a lényeg ilyenkor, hanem az, hogy az emlékhez milyen érzelmek kötnek, Ha az még dinamikával rendelkező érzelem, akkor bizony létre fog jönni az újraismétlődés, hogy lehetőséged legyen végre lezárni.
Hogy hogyan tud létrejönni? Egyszerűen. Például a viselkedéseddel kiválthatsz emberekből válaszreakciókat, amikből máris létrejön az a régi szituáció. De ez a viselkedésed nem tudatos, csak az időszakasz lejártával az érzelmed felébred és ez fog hatni a viselkedésedre.
Például egy megcsalás emléke öntudatlanul dolgozni kezd benned és az aktuális kapcsolatban elbizonytalanodsz és elkezdesz kérdezősködni, nyomozni, csak hogy megnyughass. Pedig semmi nem változott a parterednél, mindent ugyan úgy csinál mint eddig. Aztán el lehet jutni abba az állapotba, hogy a féltékenységgel tönkre teszed a kapcsolatot.
Vagy egy munkahelyi konfliktus után elmész és évekkel később egy új, jó légkörű kollektívában beindul az ismétlődés mechanizmusa és reggel amikor bemész és egy másik kollégának is rossz napja lévén, egy kis összevitatkozás felértékelődik benned és újraéled a múlt történéseit.
Pedig csak ismétlődött egy szituáció, de miért kéne mindennek ugyanúgy lefolytatódnia?
Nos csak azért, mert te vagy a történet középpontjában és te viszed végig ugyan úgy.
De ezen lehet változtatni, csak fel kell ismerni, hogy ismétlődés van és tudatosan kell megválasztani a reakcióidat.
Legalább az első lépéseket.
De a legfontosabb az a belső munka, hogy az ismétlődés és újraélés során megkapott lehetőséggel élj: lezárni végre azt, ami még érzelmileg nincs a helyén…