Nézem a eggeli műsort a tv-ben, ahol a most megnyerhető hatalmas összegről beszélnek. Illetve arról, hogy mit tegyen vagy ne tegyen az, aki majd megnyeri.

Természetesen azt már mindannyian tudjuk, hogy ilyen számoknál már a legtöbben nem is tudnák, hogy hogyan is kéne azt felhasználni, illetve a régi lottó nyertesekről is lehet tudni, hogy nem mindegyiknek végződött vidáman ez a történet.

Most amiért mégis továbbgondoltam a témát, az az a javaslat volt, hogy titkolja el a nyereményt, mert napi szinten fog kunyeráló leveleket, befektetési javaslatokat kapni. És itt, ezen a ponton indultam tovább: a nyeremény ugye azt jelenti, hogy van valamink, amiből mások szeretnének részesülni. Ez rendben is van. De vajon miért csak a pénzzel kapcsolatos dolgokból kérnének részt, hiszen az embereknek sok minden más is van a birtokukban. Miért csak a pénz vonzó és miért nem vonzó a tudás, az a képesség, az a bármi, amivel még rendelkeznek az emberek?

Hallottál, vagy esetleg te magad mondtál már olyat valakinek, hogy „annyira sokat értél már el az életedben, adnál egy kis útbaigazítást, egy kis tanácsot, tanítást, hogy én is elérhessem azt amit te?” – kb az emberek 10%-a teszi ezt meg, és ők azok akiktől aztán szintén lehet majd később tanulni.

A hétköznapi hozzáállás inkább arról szokott szólni, hogy együtt örülés helyett inkább elkezdenek arra fókuszálni, hogy mi az amiért nem érdemelte meg, vagy miért volt könnyű neki, – meg egyébként is dögöljön meg a szomszéd tehene is, ne csak nekem legyen rossz. (az már más kérdés, hogy akkor végképp rossz lesz, hiszen még a szomszéd sem fog tudni kisegíteni egy kis tejecskével – akár kölcsönbe, míg nekem is lesz újra tehenem)

A pénz fontos dolog, hiszen általa jutunk lehetőségekhez, lehetünk függetlenebbek, szabadabbak, stb. De a léte vagy nem léte az életünkben annyira kiszámíthatatlan, hogy többet izgulsz azon, hogy hogy őrizd meg, mint amennyit nyersz vele. (persze most nagyon sarkítok) Viszont ha megtanulsz teremteni, kapcsolatokat kiépíteni és fenntartani, képes vagy kreatívan gondolkodni, mersz cselekedni, akkor olyan dolog birtokába kerülsz, amiért annyira vágysz a pénzre is. Önmagadnak lenni, szabadon dönteni, választani, kreatív életet élni.

De a fókusz csak azon szokott lenni, hogy legyen pénzem, és ha lehet minél több. Rendben, legyen. És mit tervezel vele, miért legyen? Milyen lesz az az élet, amiben sok pénzed lesz? Miben fogod örömödet lelni, ha nincs mit tenned, mert minden csak úgy van? Persze az első időkben még nagyon élvezed, épp úgy, ahogy a nyugdíjasok is szeretik az a friss szabadságot. De legtöbben igen hamar rosszkedvűvé, ne adj isten beteggé válnak attól az érzéstől, hogy már nincs mit tenniük. Már nem része az életüknek az értékteremtés, nincs rájuk szükség ahhoz, hogy a világ létezzen. Vajon miben különbözik egy lottónyertes élete ettől? Általában csak a korban van, ami miatt kicsit még dinamikusabban élő emberként még talán jobban élvezi azt a vágyott szabadságot, mint a megfáradt. lelassult idős ember. De aztán őt is elérheti az az érzés, hogy minek is él, ha nem teremt semmit?

És ez lényeges pont: lenni csak úgy, jó dolog, de általában nem elégíti ki a lelkünket. Az életben kezdeni valamit magunkkal viszont igen. Ez sokkal fontosabb és ráadásul mindenki által elérhetőbb annál, hogy csak a pénzre fókuszáljunk. Így máris nagyobb jelentőséget kap az, hogy tudsz e tanulni másoktól, kreatívvá tudsz e válni, alkotni tudó, teremtő emberré válsz e?

Mert ha igen, akkor mindegy, hogy nyersz vagy nem nyersz, akkor is boldog vagy. Akkor a pénz arra kell inkább, hogy valóban kezdj vele valamit, hogy megvalósíthasd azokat az álmaidat, amik a pihenésen, utazáson, tanuláson túl vannak. És ha ilyen állapotban jutsz pénzhez, akkor azt is kreatívan tudod felhasználni, sőt másokat is támogatni, tanítani, lehetőséget adni. Hogy mire? Arra, hogy ők is megtalálhassák magukat, a saját létük értelmét és hogy aztán azt a tudást ők is tovább tudják adni….

Így hát ha nem te leszel a lottónyertes, ne szomorodj el, egyszerűen kezdj valami olyan dologba, ami rólad szól, a te életed értelme, a te kreativitásod, a te sikered. Még akkor is, ha nem rögtön a legnagyobb vágyaddal tudsz kezdeni, csak egy kicsivel. Mert annak öröme hozni fogja azt a lendületet amivel tovább mehetsz és még több apró sikerben lehet részed, aztán pedig egyre nagyobban.

És amikor ez megtörténik, akkor már kevésbé érzed irigylésre méltónak azt, aki meg fogja nyerni azt a hatalmas összeget (még ha el is mélázol azon, hogy te mit tennél, és milyen jó lenne), hiszen alkotó, kreatív ember lévén a boldogság nem kerül el és már nem csak a pénztől várod annak megvalósulását.

Így már lehet másnak gratulálni és együtt örülni vele, még akkor is, ha ahhoz a pénzhez neked soha nem lesz közös. Csak ahhoz, amit te teremtettél, te vonzottál. lotto-484801_640