TÉVHITEK AZ INZULINREZISZTENCIÁRÓL

I. INZULINREZISZTENCIA ÉS CUKORBETEGSÉG

“AZ INZULINREZISZTENCIA A CUKORBETEGSÉG EGYIK FAJTÁJA.”

Szögezzük le gyorsan: nem cukorbetegség, és nem is betegség! Rendkívül elterjedt anyagcserezavar, amelynek egykor betöltött feladata is volt az emberiség történetében. Röviden azt jelenti: a sejtjeink kevésbé érzékenyek az inzulinra. Ahhoz, hogy a sejtünkbe bejusson az energiát biztosító glükóz (cukor), kell az inzulin segítsége. IR esetén, amikor szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, a glükóz a sejtekbe csak jóval több inzulin árán tud beépülni, emiatt a keringő inzulinszint a vérünkben az átlagnál magasabb.

Feltevések szerint a lakosság több, mint felénél bejelezne a terheléses vércukorvizsgálat, mert az inzulin- vagy a vércukorgörbék nem „normál” módon futnának le.

tevhitek_IR.2

“AZ INZULINREZISZTENCIA UTÁN CSAK EGY LÉPÉS A CUKORBETEGSÉG.”

Ez sem teljesen így van. Az IR hajlamosít minket a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, de ennek lépcsői vannak.
A folyamat lényege, hogy ha valaki örökösen inzulinfürdőben él, az inzulint termelő hasnyálmirigy előbb-utóbb kipurcan. Az inzulinszint elkezd lecsökkenni, de mivel így nincs, ami besegítse a glükózt a sejtekbe, a cukor benne marad a keringő vérben.

Ekkor mondjuk azt, hogy károsodott a szénhidrát-anyagcsere, de ekkor még a vércukorszint „csak” emelkedett, főleg cukros étel vagy gyors szénhidrát betolása után. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának, és innentől már valóban csak egy lépés a cukorbetegség. A terheléses vércukorvizsgálat már figyelmeztető eredményt ad, mert a vércukorértékekből egy vagy több csillagozott lesz.

ÍGY LESZ CUKORBETEGSÉG AZ INZULINREZISZTENCIÁBÓL

Ha az illető továbbra sem figyel az anyagcseréjére, akkor a hasnyálmirigy végleg „feladja”: az inzulinszint minimálisra csökken. Így a vércukorszint tartósan igen magas lesz. Ez már a diabétesz, és az inzulint kívülről kell pótolni. A magas vércukorszint hosszú távon nagy károkat képes okozni a szervezetben.

“AKI CUKORBETEG, AZ NEM INZULINREZISZTENS.”

Tudjuk, vannak olyan diabetológusok, akik képesek ilyet állítani. Ne higgyünk nekik, mert minden 2-es típusú cukorbeteg előbb IR-es, de nem minden IR-es lesz cukorbeteg.

Tehát ha valaki már eljutott a diabétesz állapotába, attól még sajnos igaz, hogy a sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulinra… eleve így indult az egész történet. És nekik az inzulinozás mellett is, teljesen ugyanolyan életmódot kell folytatniuk, mint az IR-eseknek.

Cikk forrása:  http://mensmentis.hu/pr-cikk/tevhitek-az-inzulinrezisztenciarol/